2013. június 7., péntek

"Egyedi tömegtermékek", avagy a Tumbli-gram jelenség

Ahogy mondani szokták, ez a bejegyzés nyomokban öniróniát tartalmazhat. Sokminden közös van bennem, és azokban a lányokban, akik ezen az oldalon szerepelnek- engem is bármikor meg lehet vesztegetni egy kis Oreoval, szoktam selfie-fotókat csinálni, meg lefotózni amiket főztem. A poszt célja nem az, hogy bíráljam azokat, akikről írok, hanem egyfajta elmélkedés arról, hogy is alakult ki ez az egész, meg érdekel a jelenség maga.

A világfalu fogalom (mely szerint a tömegkommunikációs eszközök az egész bolygónkat egy kis faluvá zsugorítják, hiszen minden és mindenki elérhető a világ bármely pontjáról) az okostelefonok korában igazán kibontakozott. Pozitív,hogy bármit el tudsz intézni egy szempillantás alatt, e-mail, mozijegyek foglalása, anélkül, hogy leülnél a gép elé. A legújabb trendek világszerte csak pár gombnyomásnyira vannak tőled,  így sokkal egyszerűbb képben lenni manapság, mint régen, a magazinok korában.

Ezzel együtt azonban minden olyan "nemzetközivé" vált. Az,hogy mindent látunk abból, ahogy más országokban öltözködnek, egyfajta inspirációt is jelenthet, az azonban, hogy egy az egyben lekoppintunk másokat, az egyéni és a nemzeti különbségek eltűnéséhez vezethet-nem feltétlenül csak a ruházkodás terén.


Az úgynevezett Z generáció (a mai 1995 körül és azután születettek) már beleszülettek ebbe a digitalizált világba, teljesen magától érthetődben használják a modern technika vívmányait, ezáltal ők az első számú áldozatai ennek a tömeggyártó szalagnak.

Tinédzserkorban az elfordulás a szülők felől a kortársak felé teljesen normális. A kamaszodó gyermek hirtelen új elvárásokkal találja szemben magát, melyek többé már a családi kör felé húzzák, hanem más közösségek, osztálytársak, haverok, barátok kerülnek az első helyre. A megfelelési vágy hihetetlenül erős az amúgy legtöbbször bizonytalan, szorongó és magukkal örökké elégedetlen tinédzsereknek, akiknek egyfajta támaszt nyújt a kortársak elismerése, még akkor is, ha ez az elismerés nem feltétlenül olyan elismerni való dolgoknak szól.

A Z generációs fiatalnak sokkal nehezebb dolga van, mint korábban bármilyen tininek- nem csak a szűk környezetének, hanem az őt és személyes profiljait vizslató és bíráló cyber térnek is meg akar felelni, minden áron pozitív visszajelzéseket akar kapni ettől a környezettől- ha azt tapasztalja, hogy azok a lányok, akik népszerűek a közösségi oldalakon, fürdőruhás képeket tesznek fel magukról, akkor lehet,hogy ők is úgy fognak tenni. Ne ítéljük el őket- egy olyan korban vannak, amikor bármit megtennének egy kis elismerésért, nyilván ezért is kommentelgetnek egymásnak az ilyen képeik alá a kortársaikkal- azonban ez a magyarázata a pedomaci-jelenségnek is, mellyel régebben egy külön oldal foglalkozott.
Ez a helyzet az öltözködéssel és különböző fényképtípusokkal- ha az osztály "menő lányai" , akikből mondjuk van kettő vagy három egy osztályban, ezt csinálja, akkor bizonyára ez a trendi, és ha be akarsz kerülni a körbe, akkor neked is ezt kell csinálnod.

Olyan lett ez az egész mint egy képlet- minden ilyen lány külseje leírható lett az általa birtokolt ruhadarabok és más dolgok összegeként. Az instagrammon könnyű követni ezeket a dolgokat, leutánozni sem annyira bonyolult- így lesz a mai generációból amolyan egyedi tömegtermék, akik azt hiszik magukról, hogy nagyon különlegesek, és nem látják, hogy éppen az egymást való utánzással vesztik el saját egyéni öltözködésüket.
Nem beszélve a végtelen exhibicionizmusról, hiszen feltételezik, hogy mindenkit érdekel, ahogy a szoliban pózolnak, vagy fürdés közben a lábukat fotózzák, hiszen kapnak rá visszajelzéseket, így azt gondolhatják, hogy ezek jó és hasznos dolgok.
Természetesen ez egyfelől egyfajta életkori sajátosság, de a cyber játszótér olyan mértékben engedi kibontakozni, hogy félő, a későbbi személyiségfejlődésükre is hatással lesz ez egész.

Kérdés viszont,hogy milyen jövő vár erre bolygóra, ha felnő egy olyan generáció, ahol egyfajta uniformitás uralkodik, mi lesz a nemzetiségből és egyéniségből adódó különbségek sorsa, de erre a kérdésre majd csak jóval később tudjuk meg a választ.


Ha még nem láttátok a szóban forgó oldalt: http://tumbligram.tumblr.com/



2 megjegyzés:

  1. minden pontosan úgy igaz ahogy leírtad! az érintett korosztályhoz tartozom, és számomra is elég visszataszítóak és már-már unalmasak a tömegemberek. leginkább az bánt, hogy sokan közülük lenézik azt, aki próbál kitűnni és máshogyan öltözködni.

    ebben a pillanatban kezdtem el a saját blogomat, pedig már igazán régóta tervezem. próbálkozok kicsit egyénibben öltözni, mint az átlag, de nem állítom hogy ezt már sikerült teljesen megvalósítani. azthiszem az életkorral az öltözködési stílus is változik, hát igyekszek majd egyre különlegesebben és egyedibben öltözni, és próbálok nem figyelni arra, hogy ki mit gondol rólam! ;))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mindig jó,ha vannak olyanok,akik nem a tömeg után mennek,hiszen ők hozzák a változást :)

      Törlés