2014. július 18., péntek

Kedvenc sorozatok-2014

Most,hogy itt a nyári szünet szinte minden kedvenc sorozatom jegeli magát, én pedig ezért elkezdtem keresgélni olyan sorozatokat, amiket addig is le tudok "darálni", tehát már több évadnyit is meg tudok nézni akár. Azokat a sorozatokat , amiket a fél világ néz (Trónok harca, Pretty Little Liars, Big Bang Theory,Once Upon a time) nem említem, ezekről számtalan blogon találtok értékezéseket, ajánlókat.

Erika Világa/Being Erica:
Ez a sorozat már-sajnos-befejeződött, négy évadot élt meg, pedig szerintem még egy szezont biztosan megért volna a történet.
Erica Strange csinos,okos harmincas nő, akinek az élete a sorozat elején romokban hever: angol irodalom szakos diplomájával call centerben dolgozik, nincs szerencséje a szerelemben, miközben vele egykorú barátnőinek látszólag halad az élete. Mikor még erről a nem túl testhezálló munkahelyről is kirúgják, ráadásul figyelmetlenségből megiszik egy kis csésze mogyorószirupos kávét, amitől anafilaxiás sokkot kap, az élete váratlan fordulatot vesz: a kórházban egy titokzatos pszichiáter, egy bizonyos Dr. Tom adja át neki a névjegyét azzal,hogy ha szeretne kikerülni a jelenlegi helyzetéből,keresse fel.
Hamar kiderül, hogy Dr. Tom nem egy hagyományos szakember: segítségével hősnőnk képes múltbéli hibáinak helyszínére visszautazni az időben, hogy megpróbálja a jelenben helyrehozni kisiklott életét, egy "megbánás-lista" alapján.

Erica karakter-fejlődése nagyon is reális képet fest a terápiákról: sikerek és visszaesések, magabiztosság után a régi kétségbeesés visszagyűrűzése, a beteg a pszichiáterhez való viszonyának folyamatos szeretem-utálom körforgása mind nagyon reálisak.
A sorozat több szimpla időutazós-visszamenős sztorinál, ez a szál a negyedik évadra például egészen háttérbe szorul.

Azoknak ajánlom ezt a sorozatot, akiket érdekel a pszichológia, szeretik a csajos,humoros, mégis valódi mélységgel rendelkező történeteket. Arra fel kell készülni,hogy itt azért a zsepikre is szükség lehet.

The Fosters


Friss sorozattal állunk szemben, a második évad elején járunk jelenleg, érdemes becsatlakozni :)
Általában nem szeretem a család-sorozatokat, nem tetszett se a Hetedik mennyország, se a Gilmore Girls, ez azonban valami más, új színt vitt fel a palettára.

Stef és Lena negyvenes nők, és büszke anyukái három gyereküknek: Stef első házasságából született fiának Brandonnak, valamint az örökbefogadott ikreknek ,Jesusnak és Marianának. Három tizenéves gyermekük mellett ideiglenes nevelőként is működnek problémás gyerekek számára: így kerül hozzájuk Callie, a tizenöt éves meglehetősen problémás leányzó, egyenesen a fiatalkorúak börtönéből.

Callie már az első este elszökik, hogy megkeresse a testvérét Jude-ot, akit brutális nevelőapjuk rendszeresen ver- a történet akár tragádiába is fulladhatna, ha Brandon, az újdonsült mostohatestvér nem megy utána, és hív segítséget. Callie és Jude végül együtt kerülnek Fosterékhez, ahol nagyon hamar jól érzik magukat, így egy idő után a végleges örökbefogadás is szóba kerül- minden tökéletes lenne, de mindeközben Callie és Brandon kezd egyre közelebb kerülni egymáshoz...

Nagyon izgalmas karaktereket vonultat fel a sorozat, és mindenkinek megvannak a maga drámái, konfliktusai- sokat foglalkoznak a nevelőszülő vs. örökbefogadó szülő kapcsolattal, és nem rejtegeti azokat a gondokat sem, amik akkor merülnek fel, ha két nő neveli a gyerekeket. Szókimondó, szerintem semmi túlzás vagy idealizálás nincs a történetben, nagyon életszagú és izgalmas.

Csajok/Girls 

Az első két rész utána abba akartam hagyni-milyen jó,hogy nem tettem!
A sorozat három évadból áll jelenleg, de a negyedik széria is érkezik jövőre. Sokan emlegetik a Szex és New York utódjaként- szerintem köze nincs hozzá, az egy rózsaszín limonádé ehhez képest.
Nagyon realista és sokszor kifejezetten negatív hangvételű, de remekül átadja a mai fiatalság harcait és kétségbeesését. Egészen depressziós leszek, ha sok részt megnézek egyszerre :D
Azt még érdemes tudni,hogy sok a meztelenkedés és a szex, marha sokat káromkodnak, akinek ez nem tetszik, el se kezdje, mert hamar ki fog akadni.

A sorozat négy huszonéves lányról szól,akik New Yorkban élnek-eddig nem túl izgalmas, mintha már láttunk volna ilyet- akik küzdenek a várossal, a megélhetéssel és néha egymással.

Hannah, a főszereplő szülei bejelentik, hogy nem hajlandóak tovább finanszírozni lányuk nagyvárosi életét, álljon a saját lábára-nem tűnik lehetetlennek, hiszen fizetetlen gyakornoki helyén már egy éve dolgozik, és meg vannak vele elégedve- azonban ahelyett,hogy rendes állást ajánlanának, inkább elköszönnek tőle. Ráadásul jár vagy nem jár egy Adam nevű fiúval, aki abszolút nem veszi komolyan. Író szeretne lenni, meg is van hozzá a tehetsége, csak épp időre és pénzre lenne szüksége, hogy befejezze a könyvét- de hogyan szerezhetne egyszerre mindkettőt?
Marnie egy ezer éve tartó kapcsolatban nyűglődik, lassan már azt sem bírja elviselni, ha a barátja hozzáér, annyira idegesíti a srác odaadása és megértése. Unja magát, és bár a munkahelye biztosnak tűnik, szeretne a merevségből kitörni- ám amikor a srác megtudja, mit gondol róla a barátnője valójában, és szakít vele, elbizonytalanodik, hogy jó döntés hozott-e.
Jessa a tipikus szarkasztikus jócsaj, a lábai előtt hever a világ, de olyan hatalmas életuntsággal tekint mindenre, annyira semmi nem tudja felizgatni, hogy az már másoknak is fáj. Teng-leng, nem csinál semmi komolyat, nincsenek céljai- üressége elől fura viszonyokba és a drogokhoz menekül.
Shosanna a "furacsaj" az ismerősei között, éretlen és kissé dilis, ráadásul szűz is. Amikor menő unokatesója Jessa hozzáköltözik, abban reménykedik, hogy végre az ő élete is felpezsdül kicsit.

Black Box


A sorozat most az első évad végén tart, a folytatás kétséges, amit nagyon sajnálok, mert számomra igazán szórakoztató.

Catherine Black neurológus. Nem mellesleg bipoláris depressziós. Élete többé-kevésbé egyenesben van- megismerkedett egy kedves férfival, aki feleségül akarja venni, a munkájában tarol- azonban egy este megunja az egyhangúságot és úgy dönt, nem veszi be a gyógyszereit, nem törődve a következményekkel- ez már csak azért is nagy baj, mert se a munkahelyén nem tudnak a betegségéről, sem pedig leendő vőlegényének nem mondta, mert félt, elhagyja, mint a többi férfi.A gyógyszer kimaradásának következményei vannak, és szembe kell néznie azzal, hogy nem titkolhatja örökké az állapotát.

A történet két szálon fut- a magánéleti szál nagyon izgalmas, kiemelném a színészi játékot a főszereplő hölgy részéről, aki mesterien alakítja mindkét "fázisát" a betegségének, nagyon szépen felépített kórtörténet, izgalmas rejtélyekkel, amikre a későbbi részekben válaszokat is kapunk.
A másik szál a klinikai szál, ami Catherine munkahelyén játszódik, kevésbé sikerült jól- az "esetek" olyanok, mint egy rosszul sikerült Dr. House utánzat, laposak és furák, néhol már-már közhelyesek, annyi sorozatban sütöttek el hasonlókat, többségüknek a valósághoz nem sok köze van.Nekem ennek ellenére is tetszik nagyon, mert a színészi játék és a karakterek felhúzzák a sorozat minőségét.

Ti milyen sorozatokat néztek?

1 megjegyzés:

  1. A Girls-t én is nagyon szeretem, de még millió sorozatot nézek, utol kell érnem magam egy párral :D

    VálaszTörlés